Behovet for en omveltning i motebransjen

Vi er alle under moteindustriens innflytelse og det profittmaksimerende jaget som driver den. Moteindustrien påvirker både miljøet, klimaet og menneskers liv direkte. Denne uken er det Fashion Revolution week, og vi i Mamitou vil dele noen tanker rundt dette sårt tiltrengte perspektivet.

I gjenomsnitt eier vi nordmenn 80 kg klær hver hvor 1 av 5 klær vi kjøper aldri eller knapt brukes. Dette er en del av den lineære økonomien hvor ressurser kastes etter kort tid med bruk og grunnen til at mangelen jordas knappe ressurser øker. Faktisk er etterspørselen etter ressurser større en jordas evne til å årlig regenerere eller fornye seg selv. Dagen jordas årlige fornybare ressurser er brukt opp kalles Overshoot Day og om alle brukte like mye ressurser som vi i Norge ville denne dagen allerede vært: 12. April 2021. Dette har en enorm påvirkning på miljøet vårt og gjør at sirkulære forretningsmodeller trengs enda mer for å utnytte ressursene bedre.

FN estimerer at moteindustrien står for opp til 10% av verdens globale drivhusgass utslipp. Dette kommer av produksjonen og den økende etterspørselen etter stadig nye kolleksjoner. For å produsere et par dongeri bukser slippes det ut omlag 33,4 kg Co2 og det kreves 3781 liter med vann. Dette utslippet er et enormt problem med tanke på den økende klimakrisen vi står overfor.

Det er ikke kun miljøet og klimaet som skades av tekstilbransjen: arbeidsforhold og arbeidsrettigheter er også et enormt problem. På 24. April 2013 kollapset bygningen Rana Plaza i Dahka, Bangladesh, som resulterte i 1132 døde og over 2500 skadde. I bygget hold fem ulike klesfabrikker til som sydde klær til kjente “fast fashion” merker. Dette vekket verdens oppmerksomhet mot de forferdelige forutsettningene i bransjen. Arbeidernes rettigheter er ikkeeksisterende i flere land og lange arbeidsdager samt elendig arbeidsforholdene er umennesklige. For å maksimere profitt minimerer bedriftene kostnader ved å gi arbeiderne minimalt med lønn slik at vi skal kjøpe mer billigklær. Flere får ikke engang levelønn.

Vi må få slutt på en industri som utnytter kloden og menneskene som bor her. Derfor trenger vi Fashion Revolution for å minne oss på at det fortsatt er arbeid igjen å gjøre. Fashion Revolution sier det så godt selv: vi vil ha en global moteindustri som bevarer og gjenoppretter miljøet og verdsetter mennesker over vekst og fortjeneste.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping